Napredovanje v elitno divizijo svetovnega hokeja si je Slovenija zagotovila že v petek, ko je ugnala Japonsko, Madžari pa so v podaljšku premagali domačine turnirja, Italijane. Vprašanje je bilo tako le, ali bodo v Skandinavijo odšli s prvega ali drugega mesta, medtem ko je Madžarska za napredovanje nujno potrebovala zmago. Do nje je z veliko sreče prišla tri minute pred koncem tekme, ko je izkoristila prednost igralca več. Odbiti plošček je od ograde v slovenski gol potisnil Kristof Papp.

Energija je bila ves čas prava

V prvi tretjini je Gašperja Krošlja, najboljšega vratarja na turnirju, ki je ubranil 96 odstotkov strelov, v osmi minuti premagal Janos Hari, za Slovenijo pa je v 26. minuti izenačil Rok Tičar, ki so ga Madžari podrli na tla, vendar je s palico, že leže, še uspel plošček spraviti za hrbet vratarja Benceja Balisza. »Ne glede na ta poraz turnir zapuščamo z dvignjenimi glavami, kar sem tudi dejal igralcem. V to, da smo se vrnili v elitno divizijo, smo vložili veliko dela. Vse skupaj se je začelo že lani oktobra, ko smo se dogovorili, kako bomo peljali ta projekt, potem smo ga novembra začeli graditi. Čeprav se prva tekma z Južno Korejo ni končala po načrtu, smo vedeli, da bodo zadeve, če se bomo držali tega, kar smo delali na pripravah, šle v pravo smer. To se je tudi zgodilo,« je po koncu svetovnega prvenstva v Bolzanu dejal slovenski selektor Edo Terglav.

Prvi cilj, vrnitev med elito, je bil dosežen, prav tako se je uspešno začela pomladitev izbrane vrste, čeprav se je pokazalo, da brez izkušenih igralcev še nekaj časa ne bo šlo. Prav najbolj izkušeni so bili odlični mentorji mlajšim igralcem. »Letos je malo drugače, saj je bilo zraven veliko mladih igralcev, vendar smo vedeli, da smo dobro pripravljeni in da je čisto realno, da se vrnemo v elitno divizijo. Po porazu na prvi tekmi smo padli na realna tla, vendar smo se zbrali, začeli igrati bolje, žal mi je le, da prvenstva nismo končali z zmago. Od prvega dne naprej smo dobro delali na pripravah, ves čas je bila energija prava in vse to je prineslo uspeh,« je Terglava dopolnil Robert Sabolič, kapetan slovenske reprezentance.

Proces pomlajevanja bodo nadaljevali

S kom bodo slovenski hokejisti prihodnje leto igrali v Skandinaviji, bo znano šele po koncu svetovnega prvenstva elitne divizije v Ostravi in Pragi, ki bo med 10. in 25. majem. V vsakem primeru jih čaka vse prej kot lahko delo, kajti do zdaj le dvakrat niso izpadli. Prvič leta 2002 na Švedskem ob prvem nastopu ter tri leta pozneje v Avstriji. Še pred tem jih konec avgusta v Rigi čakajo olimpijske kvalifikacije, ko bodo proti Latviji, Franciji in Ukrajini iskali vozovnico za tretjo uvrstitev na olimpijske igre. Skoraj zagotovo bodo takrat močnejši za četverec iz nemškega Bremerhavna, Blaža Gregorca, Žigo Jegliča, Jana Urbasa in Miho Verliča, morda pa tudi za zvezdnika LA Kings v ligi NHL Anžeta Kopitarja. Ne glede na to pa bodo proces pomlajevanja ekipe nadaljevali tudi v prihodnje.