Z lanskimi dogodki vred so po celem svetu zbrali že 43,8 milijona evrov sredstev, ki jih bodo namenili za omenjene raziskave ter iskanje zdravil, so v izjavi za javnost zapisali organizatorji. Doslej je na tekih sodelovalo že več kot milijon ljudi, samo lani je pred avtomobilom oz. časovno zaporo "bežalo" 206.728 tekačev, od tega 3448 v Ljubljani.

Koncept tekmovanja je že vrsto let tak, da cilj pride do udeležencev, saj tekmovalce v ozadju po pol ure začne loviti avtomobil s tako imenovano časovno zaporo. Avtomobili, ki na prizoriščih postopoma povečujejo hitrost vožnje od začetnih 14 km/h, na trasi vztrajajo, dokler ne ulovijo zadnjega tekmovalca. Ko udeleženca zasledovalno vozilo ujame, je tek zanj končan, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.

Tek je sicer namenjen prav vsem, ne le resnim tekačem. Vsako leto se ga udeležijo tako tisti, ki startajo na zmago, kot tisti, ki tečejo le občasno. Lani sta najboljšo globalno znamko postavila Japonec Jo Fukuda, ki ga je avtomobil ujel šele po 69 km, ter Poljakinja Kasia Szkoda z doseženimi 55 km.

Tek Wings for Life World Run se bo v Ljubljani ob 13. uri začel na Kongresnem trgu in nadaljeval proti Domžalam do Kamnika in nato do Cerkelj na Gorenjskem ter prek Vodic in Tacna nazaj proti središču Ljubljane. Zapore cest so objavljene na spletni strani dogodka.